Monday, 25 March 2013

Brunskill Architects win chance to design for the Homeless

Brunskill Design in conjunction with Chambers Goodwin and Partners are pleased to have been commissioned to design a new 33 room hostel for the homeless in Hertfordshire by Dacorum Borough Council.


The hostel will help men and women who have found themselves in need, often through difficult circumstances and no fault of their own.

Tuesday, 5 March 2013

New Build Interior Progress Shots



























Taking shape - Remodelling in the Conservation Area


Contractors are remodelling this Victorian detached house to Brunskill Architects designs, to enhance the living areas for a family. There will be a new loft conversion with wet room, the dormer is completed already.
A small twisting 'alternating' spacesaving stair has been used.


Opening ready to take sliding folding doors which are on site. Insulation, some of which you can see stacked in the south facing garden, is being added to external walls, roof , interior studwork, and floors for both acoustic and thermal purposes. The heating bills should decrease drastically as a result. New windows will be argon filled double glazing with good U values.

The new dining area will be connected to the sitting area


A woodburning stove is being incorporated. The design asks for the old chimney to be relined 

This is the type of door for the garden (a little less wide) - It is painted timber, to tie in with Conservation area requirements in this case.






This is the new sitting area in progress. The new space is a vast improvement to the house. This room will be filled with sunlight and will have a vary airy feel, with the vaulted ceilings we incorporate as standard. It will be connected to the patio at the same level and with the same module tiles.We have chosen for the client , large square 600mm modular tiles with a smooth matt finish. They are limestone coloured procelain, the  light colour will create the impression of an even larger and brighter space. (the tile choice is shown in image below).


This is a design study for a green roofed alternative design. We often look at options with a client to ensure they choose the design that's appropriate for them.


A slightly different design - part of design development




New luxury flats for urban living - our design now on site



Work has commenced on this site for 3 new apartments. Its a redevelopment of an EDF substation in a Conservation Area in a highly desirable commuter city. We achieved a hard won planning permission for this site. The site had been derelict and out of use for more than 5 years. We used specialist planning advisers (in house) to assist in tailoring the highly bespoke design to meet planning policy. The substation is a locally listed building. Any extension had to be 'in keeping' and subservient to the main building, in the view of the planning officers. Our design includes a decked roof garden area at the rear, to one of the flats, which gives much coveted outside space. We put this at the rear to catch afternoon sun and stay away from the noisy traffic. This scheme makes the best of fairly difficult site conditions.


One of 6 visuals prepared for the Planning Application

Proposed Elevations

Proposed First Floor Plan

Proposed Ground Floor Plan
Curved brickwork and roofing to make maximum benefit of the site


Original Substation being restored and extended