Monday, 12 December 2011

Listed Building Consent and Planning permission

Listed Building Consent and Planning permission has been obtained for this extension to a listed building in Uplyme, Devon. The form of the extension mimics the various styles used in its construction throughout the building's history, up to the 1930s. Real slate and locally quarried stone will be used as well as thatch. Photovoltaic panels are integrated into the newest part. The new floor will be stone with underfloor heating. Oak detailing will be used internally and stone walls will be exposed.
This will also be an opportunity to improve the structural stability and weathertightness of this delightful cottage which rests somewhat precariously on an almost 45 degree sloping site.


Another project preparing for Christmas

Work on a significant rear extension to a large, four storey Victorian house with basement is heading for completion. The large, sculptural spaces created for open plan living are flooded with natural light. This design, coupled with the generous height and floor proportions has given us a spectacular result which the interior finishes help define and accentuate. 

The external slab and brickwork are being finalised to tie the historic Victorian brickwork, clean modern interior and beautiful garden together as one. We are very excited for the fast approaching completion of this hidden and thoughtful city centre design.



The rooflights over the dining area and family room


Existing staircase awaiting redecoration








Family room before renovation and extension works. Ceiling heights have been opened up.


Before renovation and extension works 




Tuesday, 22 November 2011

Sprint for the finish













As the project accelerates towards completion, the last rays of the winter sun produce some stunning light to highlight the form. Clean, crisp lines and pure geometries are illuminated as the pristine white volume becomes anchored by the milky pink stone slabs. The contrasting textures of stone and smooth render help to accentuate the horizontal elements.
The modern lines extend beyond the space into the garden, with the BBQ, trellis and patio conspiring to help the design radiate into nature. Construction is winding up, the finishing touches are falling into place and we all look forward to returning soon to another architectural gem tucked away in leafy suburb.












Wednesday, 26 October 2011

Pop Up Shop Competition - Recycled and Energy Generating Pavilion

Following our success in The Dyson Competition last year, Brunskill Design Architects has entered an international architectural competition for a temporary 'Pop Up Shop', intended for seasonal, niche retail or advertising purposes. The competition had a fast turnaround with less than two weeks from start to finish and below is our proposed concept scheme.


PoppingUp is a temporary sheltered space that can provide an environmentally friendly accommodation for niche retail, promotional events and many other needs. The core principles of the PoppingUp pavilion is its use of pedestrian traffic to generate power from the floor and its swiss army knife style interchangeable roof attachments. These rotating elements include a solar panel, micro wind turbine or advertising board, depending on the prevailing environmental conditions. This micro generation is used to supplement the pavilions power needs and when in excess, to supply back to the grid, plugging in the power of the people.


PoppingUp's materials comprise of recycled plastic bottles for the roof, floor and walls with which to create any specified colour and translucency required. The supporting structure is made from recycled aluminium cans which are used to produce a lightweight space-frame.


PoppingUp is made up of 3 modules to create the single PoppingUp pavilion with the ability to infinitely expand the size of area needed using a 4th unit. This allows for an adaptable space that can grow and shrink depending on the user needs. For example, the single pavilion for the promotion of a retail item or multiple joined pavilions for an exhibition.


PoppingUp is suitable for all climates, is easily assembled using the 3 standard modules and can be secured when not in use. It is ideal for sports events, city centres, transport hubs, festivals, markets and any other high profile, high capacity locations. With its large, cantilevered entrance and interactive light up floor, PoppingUp provides an engaging and active frontage to draw in large amounts of footfall. Its translucency allows it to glow from within which at night will act as a constant advertisement of its presence. This 'after hours' public engagement continues with the light up interactive floor remaining open to the public even with the main body of the pavilion locked up.


In a city centre location PoppingUp can be used to block physically and visually traffic, creating new and safe public spaces for pedestrians. This temporary intervention helps slow the pace of previously fast and unpleasant streets and provides the public with opportunities to engage with the city, PoppingUp and each other.


The 3 images illustrate the diverse range of users and locations PoppingUp accommodates. The first is set in Grand Central Station, New York, USA. It is envisioned as a promotional spot for a new Nintendo console designed for commuters. The second image is set at a music festival and hosts a Greenpeace eco shop and a space to increase awareness of the issues they deal with and who they are. The last image portrays the PoppingUp pavilion being used as a public realm shop to display a new line of clothes for the high end fashion designer Vivienne Westwood, outside its store on Grey Street, Newcastle, UK.

To read more about the competition and the other competitors go to:








Monday, 10 October 2011

Modern lines for Garden Structures







Victorian task of reparation

This property is a semi detached Victorian house, set within a conservation area. The property is arranged over 3 storeys, divided into 3 flats. The client requirement is to modernize the internal layout, refurbish and sensitively extend and improve to preserve a high quality house whilst enhancing the original character of the dwelling. The proposal includes the extension of the building mass, which will add additional rooms to the lower family flat as well as providing additional space to the smaller upper floor flats, proposals reorganise the layout to improve the use of the available space.


Purposeful and Simple


A 3 bed detached home has been granted planning permission for remodelling and extension. The existing ground floor, split into 4 ‘box’ rooms separating function and connections has been redesigned to form opening spaces that reconnect functional areas of the house whilst extending a connection to the delightful garden. The design includes new small additions such as a breakfast area and flowing pathways through the plan, making life for a growing family more enjoyable and comfortable within space available.

Upstairs a guest bedroom will be built as well as an en suite for the master bedroom, an important feature as the children grow, with still further potential for an attic room with ensuite.




Sunnyside Design


This is a 1885 semi-detached 'Sunnyside' cottage, built in brick, limited in size for a growing family that want to stay in the area.

Enhancing the linearity of the original design, we designed visual and physical paths through the length of the plan, bringing light, a feeling of openness and ease of circulation into the home. By altering the staircase, space for a downstairs WC has been created as well as allowing landing space upstairs for a new access point into the loft from the first floor. The loft has been made into a functional storage space by the addition of a dormer window.

On the garden side of the property, an extension, that takes the lines of the original into account in it's geometry, has been designed for use as a living room, this room has a lowered floor level, a step down from the kitchen creating transition, and opening onto the patio outside.